Bakst


Horn. 
250g smør
6 dl melk
 50g gjær
1 ss salt
5 ss sukker
1 kg hvetemel
1 stk egg 
Smelt smør, ha i melk. Fingervarm veske. Ha  i gjæren.
 Ha vesken i en bolle sammen med mel, salt, sukker. Elt det sammen til en smidig deig.

 Dekk bollen, la heve i 40 min. Elt deigen del den så i tre emner. Kjevle de runde og del i 8 stk. Rull sammen fra den bredeste siden.Plasseres på steikebrett dekket med smurt bakepapir. Dekk og hev i minst 20 min. Sett ovnen på 225 grader, pisk egg og pensle. Stek i 12 - 15 min på midterste rille. Avkjøl på rist.

 Så er det bare å nyte med brunost eller fårepølse på, eller det man måtte like :)




Hva med en deilig klippestang til søndags kaffen.  Her skal dere få en oppskrift på en veldig god bakst.

Klippestang
150 g smør eller margarin
5 dl melk
50 g gjær
 1/2 ts salt
1 1/2 dl farin
2 ts kardemomme
1 egg
ca  900 g  hvetemel
Smelt smøret , tilsett melken og varm det til 37 C.
Rør gjæren ut i deigvesken. Ha i resten av væsken . Tilsett salt, sukker, kardemomme, sammenpisket egg  og vel halvparten av melet. Arbeid deigen smidig, blank og porøs. Tilsett resten av melet, men spar litt til utbakingen. Deigen er klar når den slipper bollen. Dryss litt mel over. Heves tildekket  i 30 - 40 min. Del deigen i 3 - 4 jevnstore emner. Kjevle hvert emne til en rektangulær leiv, ca 20 x 35 cm. Lag så til fyllet :
 Kanelfyll :
 200 g smør eller margarin.
140 g farin
2 ss kanel
Rør sammen ingrediensene. Smør på fyllet.
 Rull deigen sammen fra langsiden. Legg rullen på bakepapir eller smurt plate og klipp ca 1 cm tykke blad. Brett bladene enten vekselvis til høyre og venstre eller vekselvis til høyre, til venstre og på midten. Etterhev  stengene under klede til knapt dobbel størrelse.
 Pensles med egg og strøs med perlesukker.
200 C  nederst i ovnen i 15 - 20 min.

Så er det bare å nyte.

Den er kjempe grei å ha liggende i frysen, bare til å tine den litt så varmer du den litt i ovnen eller mikroen, så smaker den nett som nylaget :)


Ingen kommentarer: